tirsdag den 30. juli 2013

Marimekko

Helsinki, - og i det hele taget et første besøg i Finland, blev en rigtig god oplevelse. 5 dage med sommervejr, godt selskab, spændende design osv..
Starter lige med Marimekko, som må være indbegrebet at finsk design og hvis butikker ligger overalt i byen, men især:

Marimekko Flagship store, Esplanadi 3, 00100 Helsinki
Outletbutikken på Kirvesmihenkatu 7, 00810 Helsinki.

Det lykkedes mig at komme hjem med en kjole og er superglad for den. Designet hedder Uusi Ilonien Takki, er fra 1961 og betyder vist lommekjolen. Mærkværdigvis mangler den nogle lommer, blandt andet til hænder og mobilen, men måske kan de tilføjes designet uden det opdages af andre end mig.
Et besøg på trykkeriet var ikke muligt, da der var sommerferie lukket, men fandt denne lille video, der dog viser lidt:


fredag den 19. juli 2013

X-sting

Ok, lige et indlæg til fra Stockholm, hvor man broderer skilte.




tirsdag den 16. juli 2013

Håndkraft - JA TAK!

Sidste indslag om Stockholm, - for denne gang. Næste uge tager vi til Helsinki og så kommer der sikkert nyt derfra. Virkelig et nordisk tema vi holder i år !
Den sidste udstilling var på Dieselvetkstaden i Sickla (Nacka) lidt uden for Stockholm. Det var lidt svært at finde og vi landede midt i noget der kunne ligne en række outletbutikker og en søvnig forstad, men selve Dieselverskaden var et spændende sted, med café, bibliotek og udstillinger.
Handkraft? Ja tack!

En idéutställning om ungas slöjd och hantverk i en konsumtionstrött värld

Udstillingen er arrangeret af Hemslöjdsforeningen i samarbejde med nogle museer og det er en række unge "sløjdere", der har givet deres bidrag til hvordan man ved at skabe ting selv kan præge udviklingen. 




søndag den 14. juli 2013

Den stockholmske skærgård - Artipelag

Den anden udstilling vi så på vores tur til Stockholm var ETT, TVÅ, TRÄ! om ny svensk møbeldesign.  Udstillingen er i den nye kunsthal Artipelag, der ligger ca 20 km udenfor byen mod Gustavsberg. Man kan komme dertil med bus eller båd, og da vejret var fint valgte vi det sidste. Rigtig dejlig og smuk tur gennem skærgården på halvanden time. Artipelag er kun godt et år gammelt og skabt af Bjørn og Lillemor Jakobson ( Baby Bjørn selen og andet baby udstyr). Det ligger utrolig smukt og selv om bygningen er kæmpestor falder den godt ind i landskabet. Spændende at se i fremtiden om de formår at trække gode udstillinger til.

Billede lånt hos Artipelag

I Sverige har man altid brugt træ til møbler, faktisk i en grad så man talte om fyrrehelvede om 70ernes fyrretræsmøbler. Det er man kommet over og efter nogle år med glas og stål er der igen fokus på træet. ETT, TVÅ, TRÄ! er et bud på moderne designeres brug af træ. Udover en række unge designere var der også ting af John Kandell, som er en af Sverige mest kendte designere.




fredag den 12. juli 2013

Home sweet home på Liljevalchs

Udstillingen Home Sweet Home eller "møblerede beretninger", som den også hedder, er en usædvanlig god oplevelse. I en række tableauer er der arbejdet med det, der gør et hjem til et hjem. Forskelige store designere gennem tiden eller særlige stilarter danner fokus for de enkelte opstillinger. Det er blevet til en hel og meget visuel inspirerende udstilling, der klart kan anbefales. Museet Liljevalchs ligger sammen med mange af de andre stockholmske museer ved Djurgården. Tag sporvognen derud fra Sergels Torg og besøg evt. også gårdhavecafeen lige ved siden af, med gode kager og kaffe, hvis vejret tillader.
Udstillingen varer til 15.september, så måske kan du nå det.




onsdag den 10. juli 2013

Stockholm guide

Vi nåede sørme en tur til Stockholm, - og alle tre udstillinger!
Stor succes, vejret var fantastisk og Stockholm gør sig rigtig godt i solskin.
Her kommer lige lidt generelle anbefalinger, inden jeg gør reklame for udstillingerne.


Firmaet Bemz, der laver betræk til alle Ikeasofaer, ligger på Birger Jarlsgatan 79. Ikke at der er så meget andet, end det man ser på hjemmesiden, men man kan mærke på varerne og hente stofprøver !


Svenskt Tenn er en stor boligbutik på Srandvägen 5, der er meget inspirerende. De forhandler blandt andet tekstiler og tapeter af Josef Frank, som jeg er ret begejstret for. Har skrevet om dem før lige her.



10 er gruppen startede tilbage i 70erne af 10 formgivere, der ville have indflydelse på hele designprocessen. I dag er der kun tre tilbage, men de har stadig et stærkt grafisk udspil. Man kan få metervarer, voksdug og diverse brugsting i butikken.
Designcenteret i Malmø forhandler også deres ting, men den hovedbutikken ligger på Götagatan 25, Södermalm i Stockholm. I øvrigt et rigtig hyggeligt område med mange spændende butikker.


søndag den 7. juli 2013

Små tasker


Så udkom Sofies bog "Små tasker" på forlaget Vingefang.
Den er fyldt med gode forslag til mindre projekter, mange af genbrugsmaterialer, der er enkle at få fat i. Flere af modellerne kan sagtens laves af børn.
Et kig ind i bogen:





onsdag den 3. juli 2013

Ferie, ferie, ferie.....

Se dette skønne billede fra Arbejdermuseets sommerudstilling: Ferie, ferie, ferie.
Det kunne lige så godt stamme fra mit familiealbum og jeg husker tydeligt den slags ture ud i sommerlandet, fra da jeg var barn. Campingbordet blev slået op, klods op af bilen og så var der sodavand, termokaffe og smørrebrød i madkassen.

Billede lånt fra Arbejdermuseet

Billede lånt her
Billede lånt her hos Trine Søhesten

mandag den 1. juli 2013

Upcycling

Bella skev og gjorde mig opmærksom på Hanne Zachariassen, der som designer arbejder med upcycling af tøj, se bloggen. Det kan diskuteres hvor grænsen mellem genbrug og upcycling går, men det interessante er vel at udfordre hvad og hvordan vi kan genbruge mest muligt og gerne på en måde, hvor produkterne stiger i værdi.
Hanne står bag tøjmærket ASFALT og har også deltaget i den nyligt overståede Bastard festival.



"- Upcycling, eller på dansk "opbrug", kan kaldes for opkvalificerende genbrug. Det handler om at tilføje ny værdi til en ting, man ellers ville betegne som affald, for eksempel ved at genopfinde det som et nyt eller en del af et nyt produkt.
- Processen adskiller sig fra genbrug, hvor en ting enten genanvendes i den samme form, som den er skabt (recycling), for eksempel genbrugstøj, eller nedbrydes for at blive en del af et nyt produkt (downcycling), for eksempel glas omsmeltet til nye flasker.
- I Danmark er vi europamestre i skrald med 718 kg per person om året. Vi tager samtidig prisen for at forbrænde mest af vores affald i Europa, faktisk over halvdelen, mens vi genanvender lidt under en tredjedel."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...