lørdag den 31. august 2013

Fældning og snitning

Så kom hele holdet igang med at lave taburetter. Først skulle der fældes og det er svært at være mange om, så det blev mest Kurt. Valget faldt på et stort ahorntræ, der blev savet i mindre stykker og slæbt tilbage til værkstedet. Alle skulle bruge 8 stykker til sprosser, så der forestod en hel del flækkearbejde før det så sådan ud:




torsdag den 29. august 2013

mandag den 26. august 2013

Nu med gjorde..

Da jeg renoverede vores lænestole i foråret, var det tydeligt, at gjordene var godt brugte. Jeg ræsonerede dog, at de nok holdt i mange år endnu og lod dem derfor være. Det var en fejlbedømmelse, for forleden gav den ene op,-- og knækkede midt over. Ikke særlig tjekket med pæne stole, der ikke kan tåle, at man sidder i dem!
Heldigvis kunne jeg huske, at TM materialer hvor jeg købte stoffet også havde gjorde. Det viste sig, at være præcis det system, der sad i mine stole og allerede dagen efter bestillingen lå de i min postkasse.
Det tog et par forsøg at ramme den rigtige længde, men så gik det ellers derudaf. Jeg brugte en skruestik til at klemme beslagene fast om gummigjorden med. Det ser super professionelt ud og NU tror jeg det holder rigtig længe.



torsdag den 22. august 2013

Missoni

Det italienske brand Missoni er kendt for sit farverige univers og i sær zigzag striberne. Og man må sige at de kan noget med mønstre og farver. Denne opstilling er set i en lille butik på Boulevardi i Helsinki.


tirsdag den 20. august 2013

Nisser året rundt!

Har netop fået opgørelse fra Forlaget Vingefang, og det viser sig at bogen Nissehuestrik har solgt stille og roligt, -  også i den første del af året. Jeg er slet ikke i julehumør endnu, men kom i tanke om den herlige september dag sidste år, da vi skød billederne til bogen og havde samlet familie og naboer.



Må hellere vågen op og begynde at reklamere lidt for bogen igen, julen er lige om hjørnet !

mandag den 19. august 2013

Tryk på

Arbejder med enkelt tryk, som en del af efterårets forberedelse. Det er er meget simpel trykketeknik, men jeg kan godt lide udtrykket og synes der er mange muligheder. Stemplerne skæres ud i mega viskelæder fra "Tiger" eller andet materiale, der er let at skære i. Jeg har desuden sat en træklods på, men det er nu ikke strengt nødvendigt.



fredag den 16. august 2013

Alt det, man ikke når......

Jeg rejser gerne langt efter en god udstilling, og derfor kan det ærgre mig, når jeg ikke når noget af det, der ligger lige for. Lige nu er der fx. Crafts Fair på Frue Plads, det der tidligere hed Kunsthåndværkermarkedet.
Fingerringe lavet af gamle melaminskåle, Karen Fly
Samtidig er der Fomland Up/graded i Messecenter Herning. En fagmesse for design, interiør og brugskunst. Har aldrig været der, men det ser rigtig spændende ud. For at få adgang skal man have et firma, butik eller lignende,...... eller inviteres med af nogen der har.


Lånt fra Formland

Nå, men det når jeg altså ikke. Vigtige møder, planlægning af studieår og lignende fylder lige nu :-)


onsdag den 14. august 2013

Projekt genbrug

I sommerferien tog vi fat på et virkeligt genbrugsprojekt, der har ligget stille i alle de år vi har haft sommerhuset : renovering af en lille hytte på grunden. Overvejelserne har gået på, om det kunne betale sig, om hytten skulle rives ned, om vi skulle bygge nyt, bygge større.....
Den ligger der stadig og nu skal der gøres noget. Hytten er meget lille og på ingen måde tidssvarende, og hele bundremmen i den ene side er rådnet væk. Vi har fået en aftale med en lokal tømrer, om at han graver fri og skifter remmen i løbet af vinteren. Når  grundlagt så forhåbentlig er i orden, skal vi renovere den side af huset med nye vinduer og en dør.

Stemningsbillede fra før renoveringen. Forfaldet gør sig bedre på billeder end i virkeligheden.

En skorsten skulle fjernes, - det blev klaret på en formiddag.
Så er der hul i væggen, hvor skorstenen stod og klar til tømreren.
Fortsættelse følger, men først til næste år.

mandag den 12. august 2013

Vaskedag

I Helsinki så vi et (i Danmark) ganske usædvanligt fænomen: en officiel vaskeplads for kludetæpper.
Pladsen var anlagt i strandkanten, så man ved store borde kunne skrubbe sine klude- og ryatæpper med håndkraft og skylle dem direkte i vandet. Desuden var der er en stor vridemaskine, der kunne fjerne det meste vand og til slut blev tæpperne hængt til tørre i solen. Lige ved siden af vaskepladsen var der en cafe, hvor man kunne vente på tørring med en velfortjent kop kaffe eller is.
Enormt hyggeligt og effektivt, og sikkert lige så givtigt som en tur i fitness.








fredag den 9. august 2013

Marbelous Wood

I Rundetårn kan man lidt endnu se Bienalen for kunsthåndværk og design 2013.
Jeg faldt især for Pernille Snedker Hansens marmorerede trægulve. Træ fylder meget i nordisk design i disse år, men kun få sætter farve på. Pernille har viderudviklet en japansk marmoreringsteknik, der giver et helt særligt spil til de enkle fyrretræsgulve.




Se teknikken her:

onsdag den 7. august 2013

Jeg snitter lige en taburet

....sagde jeg til Kurt og drog afsted på sommerferie med båndkniv, brændeflækker og tapbor. Tanken var at afprøve en klassisk model indenfor grøn sløjd, som blandt er beskrevet af Peter Hersted for "Skoven skolen". Helt ærligt, hvor svært kan det være ?
Første afprøvninger gik på at vælge materiale. Nu er det så heldigt, at vi på vores sommerhusgrund har en del træer blandt andet eg, birk og røn. Efter nogle forsøg valgte jeg røn og fældede et temmelig højt træ på grunden. (Ok, med lidt hjælp).
Stammen skal have en sådan tykkelse at den kan flække i 4 stykker, der så snittes til. Bruger man bare stammen eller grenen, som den er, vil træet flække når det tørrer. Selvom jeg var meget omhyggelig med at placere flækkeren i midten var det alligevel svært at få alle 4 dele til at blive lige store, træet drejede sig undervejs og flere forsøg måtte gøres. Røn danner iøvrigt ikke en særlig tyk stamme, selvom det er ret så højt.

Tørrede sprosser
Først skal pindene til sprosserne snittes og lægges til tørre. Det lykkedes at få otte  rimelig ens sprosser ud af det. Efter tørringen blev det boret tapper i begge ender med tapboret, der fungerer som en kæmpe blyantspidser sat fast på boremaskinen. Pindene blev tilpasset i længden, så de var 36 cm lange uden tapper.

Tørrede sprosser med tapper og frisksnittede ben
Så blev de 4 ben snittet til. Her bruger man igen friskt træ og skammelen skal samles så det tørre og det våde træ forenes. Princippet er, at når det friske træ tørrer, så holder det sprosserne på plads uden brug af lim.


I benene bores huller, der er en anelse mindre end tapperne. Her viste det sig at det passede det med et pladebor på 18 mm til 3/4 tomme tapbor. ( Hvorfor produceres det ene i tommer og det andet i mm ?) Så var det ellers bare at samle arrangementet. Her måtte jeg låne et par ekstra hænder, det var svært at styre alle pindene på en gang, selvom gavlene blev samlet først. Der måtte også files og skæres til, for at få det til at hænge sammen. Selve samlingen ser dog ud til at være solid, efter få timer kan man ikke rokke ved den.
Når skammelen er helt tør, skal der lige passes lidt mere til. Selvom jeg har fulgt forklaringen meget nøje og været omhyggelig hele vejen igennem, drejer nogle af benene og sprosserne andre veje hen end jeg lige havde planlagt. Det er ikke sådan at tøjle naturen !




Vender tilbage når taburetten har fået flettet sæde.

mandag den 5. august 2013

Aino og Alvar Alto

Den sidste dag i Helsinki besluttede vi at gøre til Alvar Aalto dag. Vi tog sporvognen ud til den del af Helsinki, hvor han både havde sin tegnestue og sit hjem. Det er to forskellige steder, men ligger rimelig tæt og vi var lidt i tvivl om vi skulle se begge steder. Vi endte dog med kun at se hjemmet, (Aalto House) hvor han havde boet i 40 år frem til sin død i 1976. Et besøg kan klart anbefales. Det er et spændende sted både inde og ude, og meget finsk. Nu er kvarteret vokset op og bygget til, men dengang skulle huset have ligget ganske for sig selv med vid udsigt til natur.


Her kommer lige et par af hans mest kendte designs, nemlig vasen og taburetten:
Vasen er designet i 1936 og den sidste nye variation er denne laksefarvede, formen er naturligvis den samme.




Alvar Aalto havde naturligvis selv tegnet huset og en del af de møbler, der stod der. Men hans første kone Aino Aalto er designeren bag en del af husgerådet, blandt andet de kendte glas og kander, som Iittala forhandler.


lørdag den 3. august 2013

Design Distrikt Helsinki

I 2012 var Helsinki udnævnt som design by (World Design Capital) og gjorde i den anledning en del ud af at gøre opmærksom på de mange små interessante butikker og workshops, der ligger rundt omkring i kvarteret kaldet : Design Distrikt Helsinki. Vi var så heldige at bo lige midt i det hele på et herligt hotel KlausK og havde derfor god mulighed for at ose rundt.
Et par rigtig gode steder lige i nærheden af hotellet er Designmuseum Helsinki og Designforum.
Her følger lige lidt interiørbilleder fra KlausK:

Puder manglede der ikke, det var faktisk en kamp at skabe sig plads!

Lampe fra receptionen

........lavet af pupper.
Mosaikfisk på væggen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...