søndag den 6. december 2015

Korssting

Det er vist ingen hemmelighed at jeg har haft et blødt punkt for korssting igennem de sidste år. Det er der nu kommet et lille hæfte ud af, som forhåbentlig inspirerer andre til at kaste sig over den gamle teknik og skabe nye motiver med geometriske mønstre.
Korssting fra forlaget Vingefang til salg fra 9.12 - kan bestilles allerede nu.

Motiv fra Korssting

mandag den 24. august 2015

Inspiration

På specialiseringsmodulet vil en af opgaverne blive at udvælge sig en designer, kunstner eller håndværker som er særlig inspirerende og som kan fungere som et forbillede. Ikke nødvendigvis fordi man skal "gøre efter", men mere fordi det kan være givende at sætte sig ind i hvordan andre arbejder. Jeg har valgt to helt forskellige eksempler:

Stine Leth
der er strikdesigner, opdagede jeg ved et tilfælde i en vinduesudstilling i Århus i december 2013. Umiddelbart inspirerede det mig til selv at strikke derudaf og lave mærkelige objekter, der nu fungerer som sofapudeagtige produkter i en børnefamilie.

Efterfølgende har jeg fulgt Stine Leth og hendes arbejde og er inspireret af den anderledes måde hun håndterer det traditionelle håndværk på.
Her kan du læse en hel artikel om Stine Leth og den strikkede skulptur.

Hun er iøvrigt helt aktuel med en udstilling i officinet sammen med en række andre kunstnere / håndværkere under overskriften "Effektiv spild af tid".

Josef Frank
Er en mønsterkunstner, oprindelig uddannet arkitekt, som levede fra 1885 - 1967. Født i  Wien og emigrerede til Sverige 1933, hvor han indgik i Svenskt Tenn.
Hans mønstre er meget farverige og dynamiske, og jeg synes faktisk at de holder den dag i dag.


mandag den 17. august 2015

Effektiv spild af tid

Det lyder som en rigtig sjov idé, og det er nogle spændende folk, der står bag initiativet. Læs her, hvad de selv skriver:
Vi vil gerne invitere til fernisering på vores nye udstilling: Effektiv Spild af tid -Klassiske kvindelige sysler i moderne og eksperimenterende kontekst.
Med udstillingen sætter vi fokus på værdien af fordybelse og bryder med den klassiske opfattelse af strik, filt, vævning og syning.
Vi lever i en tid, hvor de varer vi omgiver os med, som oftest er produceret langt væk fra vores egne hænder. Tidligere tiders viden om håndværk forsvinder. Der er krav om effektivisering på alle niveauer i vores samfund, men man taler ikke om værdien af fordybelsen. Vores ærinde er at sætte fokus på værdien af at give tid, fordybe sig og lege, fordi det uløseligt hænger sammen med at udvikle, tænke nye tanker og finde på nye og alternative løsninger.” – Effektiv Spild af Tid.
Gruppen udforsker traditionelle kvindelige håndarbejdsteknikker og bruger dem på nye måder og i nye udtryksformer. Strikning, filtning, vævning og syning er teknikker, der traditionelt er knyttet til kvindehåndværk og husflid. Håndværket har haft en praktisk funktion i husholdningen, men rent kunstnerisk, har det ikke haft den store anseelse i samfundet.
Kom til salon og væveworkshop
Gruppen ’Effektiv Spild Af Tid’ inviterer til væveworkshop og samtale om tekstilets æstetiske og taktile egenskaber i en skulpturel og kunstnerisk sammenhæng.  Julie Bach og Astrid Skibsted fortæller om udstillingskonceptet i Officinet og indbyder til fordybelse i ting der tager tid. 
I væveworkshoppen arbejder vi med at skabe individuelle værker i en specialdesignet, kvadratisk væveramme Square Loom. Vi skal eksperimentere og ide-udvikle frit i et stramt format med vævning, garn, farver og fibre.
Deltagergebyr: Medbring garnrester til fælles pulje
Square Loom: 18,5x18,5 cm: 230 kr., 25x25 cm: 280 kr.
Lørdag den 29. august kl. 11-13.30.

onsdag den 25. marts 2015

Indtryk fra Bergen

I dag nåede jeg at se lidt på kulturlivet i Bergen, men det er nu ikke så nemt for museerne lukker allerede kl. 16. Det har regnet en del de første dage, men idag skinnede solen og det har gjort det hele lidt nemmere. På en lille café på Bryggen, har man valgt at udsmykke loftet med både paraplyer og gamle broderier, så det passede jo fint ind i mit Bergens tema og eftermiddagskaffen.



Der ligger 5 museer på række i det centrale Bergen. Desværre er Kunstindustrimuseet lukket i denne periode, men jeg besøgte Rasmus Meyers samling. Det var både en smuk bygning og dejlige malerier, - bl.a. en overraskende stor samling af Edward Munch og Christian Krohg













søndag den 15. marts 2015

Noget for strikkenørder

I næste weekend er der flere events og arrangementer, der må kunne tiltrække folk med særlige interesser indenfor noget med garn:



Rhythm knitting med Steinunn 21/3 kl. 13-16
Altså rytmisk strik i forbindelse med udstillingen i den Sorte diamant med fotograferne Sarah Cooper og Nina Gorfer, som jeg tidligere har omtalt. Det handler om fingerstrik, og man kan øve sig på forhånd ved at se denne video og denne og denne.
Læs mere om arrangementer her i programmet.

Arne og Carlos i Prøvehallen 21.03.2015, 14:00 til 16:00
Nogenlunde samtidig kan man høre Arne og Carlos i Valby.
Læs mere om programmet her.

Ja, så det er bare om at vælge, dog tror jeg ikke at jeg når noget af det.

torsdag den 12. marts 2015

Fugle og forår

Normalt er jeg ikke tilfalds for små tekstile dyr, men disse fugle kunne jeg nu ikke stå for. Måske er det foråret?

Et kig ind i Catherine Frere-Smiths verden, der er befolket med broderede fugle, ofte viderebearbejdet på et trykt materiale.
Billede fundet her




Denne hæklede fugl er fundet hos handarbeterskan


En filtet udgave fundet her

mandag den 2. marts 2015

Skønne mønstre

Geometriske mønstre optager mig stadig, - især omsat til korssting, men her på det sidste er jeg flere gange stødt på en anden form for broderi, nemlig en form for fladsyning også over talte tråde. På Håndarbejdsmessen i januar så jeg blandt andet det lille firma Platwerk, der har genoptaget teknikken.

Broderistinget kaldes også Bargello eller Hungarian Point

Det åbner jo nye muligheder for søgninger og pludselig er man inde på sider som fx Irena Petrenkos fra Rumænien, der har denne skønne pude liggende.



Der er ingen tvivl om, at det italienske mærke Missoni også har hentet inspiration fra denne mønstertradition. Se også her.


Det skal vist undersøges nærmere.

fredag den 20. februar 2015

Stygge sting

Til marts skal jeg på lærerudvekslingsbesøg i Bergen og undervise i "Gerillabroderi". I den anledning er jeg stødt på "Stygge Sting", som holder til i Berlevåg i Nordnorge.
De præsenterer sig selv således: "Vi er en gjeng broderister med base i Berlevåg. Når stormene herjer som verst og veien er stengt, flyet ikke kan lande og hurtigruta passerer forbi, da broderer vi!"


Dem villle jeg da gerne drikke en kop kaffe med !

Se galleriet for flere kits

onsdag den 18. februar 2015

Mega stjerner

Så blev puden monteret og er taget i brug.
Synes at den klassiske stjerne fungerer fint, også i superstørrelse. Se mønsteret herunder.
Puden er broderet på naturfarvet, groft hørlærred ca. 5 tr/cm  med almindeligt sort strømpegarn Ficolana, Arwetta classic, (80 % uld, 20 % nylon - forbrug ca. 50 g ) og hvor korsstinget er broderet over to gange to tråde. Det er altså temmelige store sting og giver et rustikt udtryk, som jeg godt kan lide.
Den færdige pude er 50 x 50 cm.











mandag den 16. februar 2015

Åhh - Sverige

Jeg har skrevet om det flere gange og står ved det.
De kan altså noget, de svenskere. Der er en stærk tradition for hemsløjd i Sverige som ikke kun  er fortidig, men som opdateres løbende.
Se nu disse fine armbånd, hånd- og maskinsyede, kan købes via Konsthantverkscentrum

torsdag den 5. februar 2015

Hæklingens kulturhistorie



Det er ikke så let at finde eksempler på historiske hæklearbejder, som man måske skulle tro. Lis Paludan skrev tilbage i 1986 et stort værk "Hækling - historie og teknik", hvor hun forsøgte at kortlægge teknikkens udspring og anvendelse. Af en eller anden grund er de hæklede arbejder ikke bevaret i samme omfang som fx. strikkede, eller også har man ikke altid på museerne kunnet genkende teknikken. De første sikre spor i Europa stammer fra år 1800.

Noget tyder dog på, at hæklingen har haft to forskellige udspring, dels i det kolde Nord- og Sydøsteuropa og dels i mere velstående miljøer i Vesteuropa.

I det barske Nordskandinaviske vinterklima har man hæklet vanter og huer, med hjemmespundet uldgarn og selvlavede enkle redskaber. Funktionen har været det væsentligste og man har produceret dagligdags brugsting, der er blevet slidt op til sidste trevl.

Et helt andet udspring kommer fra broderiteknikken tamburering, hvor man har "hæklet" kædesting ned i et fast materiale, som dekoration. Herfra er man begyndt at hækle uden stoffet og teknikken har fortrinsvis været brugt til fine pyntegenstande, som punge og tasker i ganske tyndt garn, gerne kombineret med guld - og sølvtråd, samt perler. Hæklinger i det hele taget blevet meget i dekorative sammenhængen, som fx. til mellemværker på sengetøj.

En særlig interessant historie om hækling knytter sig til den "irske hækling" hvor det lykkedes landbobefolkningen at gøre teknikken til en hel lille hjemmeindustri. Der var decideret hungersnød i Irland tilbage i årene 1845 - 1850, grundet fejlslåen kartoffelhøst. Et par entreprenante kvinder, fik sat hækleproduktionen igang og sørgede for oplæring af bønderne og deres familier. Man hæklede figurer og mønstre i hvidt bomuldsgarn, der senere blev hæklet sammen med mønsterbunde og kunne fungere som diverse former for efterligninger af kniplede arbejder. I familierne opdelte man processen, så alle havde mulighed for at specialisere sig indenfor et område, og fx udelukkende hækle roser.

De to meget forskellige tilgange til teknikken, har naturligvis nærmet sig hinanden, men interessant er det, at hækling stadig både anvendes udtryksmæssigt og funktionelt.


mandag den 26. januar 2015

Hand hooks

Den mest overraskende julegave jeg fik, var denne afstøbning af en menneskehånd. Jeg fik faktisk lidt af et chok, da den faldt ud af æsken. Nu er den kommet op at hænge og er holdeplads for nøgler og andre småting.
Grab hand hook, by Harry Allen
Efterfølgende er det gået op for mig, at der er en hel del lignende effekter på markedet, så jeg skal nok kunne finde en returgave til min vittige datter. Det kunne jo være en af disse, der fås lige her.



tirsdag den 20. januar 2015

North Modern

I går nåede jeg forbi North Modern i Bellacenteret, og det viste sig at være en rigtig god oplevelse, som jeg desværre ikke havde tid nok til ! Det må jeg prioritere næste gang. Der var både de helt etablerede brands, som fx Normann og Brøste, men også en række små designere. Kæmpestort!
Jeg faldt totalt for Zilmers, der arbejder med håndlavede tapeter og de gamle malemetoder, som Trompé L'oeil, marmorering og ligende. Kan slet ikke stå for dette megamønster.






mandag den 12. januar 2015

Mad i høkasse

Lige inden jul fik jeg denne bog af Katrine Klinken: Mad i høkasse.
Jeg er så gammel, at jeg kan huske fra mine ferieophold på landet, at der stod en høkasse i køkkenet på gården. Jeg mindes nu ikke at have set den i brug, men måske har jeg bare ikke interesseret mig så meget for madlavning dengang. Til gengæld kan jeg huske at min mormor på Nørrebro altid kogte grød i sengen under dynen, hvilket jeg fandt meget eksotisk, det gjorde min egen mor ihvertfald ikke.
I disse bæredygtighedstider får høkassen så en renæssance, og det virker som en helt fornuftig måde, både at udnytte energien fuldt ud på, få velsmagende mad og spare tid.
Jeg har været fan af Katrine Klinken, lige siden hun fungerede som kantinebestyrer på Zahles seminarium i starten af 90erne, og lavede fantastisk kantinemad.
Køb bogen hos Vingefang og find høkassen frem.

mandag den 5. januar 2015

Nyt år og "The weather Diaries"

Bloggen har været lidt forsømt på det sidste, men det skal der rettes op på her i det nye år.
I dag var første arbejdsdag på job og man må sige at jeg kom lidt skidt fra start. Nu vil jeg ikke trætte med lange udredninger om IT udstyr, der ikke blev opdateret rigtigt, men blot nævne at bilen ikke ville starte og bussen kørte for næsen af mig. Så var man ligesom igang med årets første mandag.
Heldigvis havde jeg en aftale med en veninde om at se udstillingen: "The weather Diaries" med kunstnerduoen Cooper og Gorfer på "Det nationale fotomuseum" / Den sorte diamant.

Så blev dagen straks meget bedre, det er virkelig en smuk og anderledes udstilling.

Billede lånt her
Der er skabt en lille video med samme titel, hvor man kommer lidt mere bagved arbejdsprocessen og hører om de designere, der har samarbejdet med Cooper og Gorfer. Se den!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...