onsdag den 7. august 2013

Jeg snitter lige en taburet

....sagde jeg til Kurt og drog afsted på sommerferie med båndkniv, brændeflækker og tapbor. Tanken var at afprøve en klassisk model indenfor grøn sløjd, som blandt er beskrevet af Peter Hersted for "Skoven skolen". Helt ærligt, hvor svært kan det være ?
Første afprøvninger gik på at vælge materiale. Nu er det så heldigt, at vi på vores sommerhusgrund har en del træer blandt andet eg, birk og røn. Efter nogle forsøg valgte jeg røn og fældede et temmelig højt træ på grunden. (Ok, med lidt hjælp).
Stammen skal have en sådan tykkelse at den kan flække i 4 stykker, der så snittes til. Bruger man bare stammen eller grenen, som den er, vil træet flække når det tørrer. Selvom jeg var meget omhyggelig med at placere flækkeren i midten var det alligevel svært at få alle 4 dele til at blive lige store, træet drejede sig undervejs og flere forsøg måtte gøres. Røn danner iøvrigt ikke en særlig tyk stamme, selvom det er ret så højt.

Tørrede sprosser
Først skal pindene til sprosserne snittes og lægges til tørre. Det lykkedes at få otte  rimelig ens sprosser ud af det. Efter tørringen blev det boret tapper i begge ender med tapboret, der fungerer som en kæmpe blyantspidser sat fast på boremaskinen. Pindene blev tilpasset i længden, så de var 36 cm lange uden tapper.

Tørrede sprosser med tapper og frisksnittede ben
Så blev de 4 ben snittet til. Her bruger man igen friskt træ og skammelen skal samles så det tørre og det våde træ forenes. Princippet er, at når det friske træ tørrer, så holder det sprosserne på plads uden brug af lim.


I benene bores huller, der er en anelse mindre end tapperne. Her viste det sig at det passede det med et pladebor på 18 mm til 3/4 tomme tapbor. ( Hvorfor produceres det ene i tommer og det andet i mm ?) Så var det ellers bare at samle arrangementet. Her måtte jeg låne et par ekstra hænder, det var svært at styre alle pindene på en gang, selvom gavlene blev samlet først. Der måtte også files og skæres til, for at få det til at hænge sammen. Selve samlingen ser dog ud til at være solid, efter få timer kan man ikke rokke ved den.
Når skammelen er helt tør, skal der lige passes lidt mere til. Selvom jeg har fulgt forklaringen meget nøje og været omhyggelig hele vejen igennem, drejer nogle af benene og sprosserne andre veje hen end jeg lige havde planlagt. Det er ikke sådan at tøjle naturen !
Vender tilbage når taburetten har fået flettet sæde.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...